1. Knows terms, concepts and theories in the field of basic sciences.
2. Enumerates the foundations of proper nutrition and the rules that must be met in healthy food when feeding different groups accurately.
3. It mentions the basic concepts of preparing and preserving food from spoilage, analyzing it, and controlling its quality during the various manufacturing stages (such as enzymatic changes, etc.) in accordance with international quality standards.
4. Skillfully knows various food processing techniques.
5. Uses basic skills in different sciences.
6. Accurately applies scientific theories related to the nutrition of different groups.
7. Uses the correct methods in manufacturing and preserving food from spoilage, analyzing it, ensuring its safety, and controlling its quality.
8. Skillfully applies various food processing techniques.
​10. Demonstrate integrity and professional ethics.
11. Self-evaluation of learning and performance levels.
12. Lead work teams flexibly, effectively, and take responsibility.

المستوى

رمز المقرر

اسم المقرر

إجباري

أو اختياري

المتطلبات السابقة

الساعات المعتمدة

نوع المتطلب

(جامعة / كلية / برنامج)

المستوى 1

ﺇﻧﺞ26111

ﺍﻟﻠﻐﺔ ﺍﻹﻧﺠﻠﻴﺰﻳﺔ ﺍﻟﻌﺎﻣﺔ (1)

اجباري

4

الكلية

ﻧﻬﺞ26101

ﻣﻬﺎﺭﺍﺕ ﺍﻻﺗﺼﺎﻝ

اجباري


2

الجامعة

ﺳﻠﻢ26101

ﻣﻘﺪﻣﺔ ﻓﻲ ﺍﻟﺜﻘﺎﻓﺔ ﺍﻻﺳﻼﻣﻴﺔ

اجباري

2

الجامعة

ﻋﺎﻝ26101

ﻣﻬﺎﺭﺍﺕ ﺍﻟﺤﺎﺳﺐ

اجباري

2

الجامعة

ﻓﻴﺰ26114

ﻓﻴﺰﻳﺎﺀ ﻋﺎﻣﺔ

اجباري

4

الكلية

ﻋﺮﺏ26101

ﻣﻬﺎﺭﺍﺕ ﺍﻟﻠﻐﺔ ﺍﻟﻌﺮﺑﻴﺔ

اجباري

2

الجامعة

المجموع

16

المستوى  2

ﺇﻧﺞ26114

ﺍﻟﻠﻐﺔ ﺍﻹﻧﺠﻠﻴﺰﻳﺔ ﺍﻟﻌﺎﻣﺔ (2)

اجباري

ﺇﻧﺞ - ﺱ26111

4

الكلية

ﻧﻔﺲ26101

ﻣﻬﺎﺭﺍﺕ ﺍﻟﺘﻌﻠﻢ ﻭﺍﻟﺘﻔﻜﻴﺮ

اجباري

2

الجامعة

ﺳﻠﻢ26102

ﺍﻻﺳﺮﺓ ﻭﺍﻟﻤﺠﺘﻤﻊ ﻓﻲ ﺍﻹﺳﻼﻡ

اجباري

2

الجامعة

ﻛﻴﻢ26113

ﻛﻴﻤﻴﺎﺀ ﻋﺎﻣﺔ

اجباري

4

الكلية

ﺭﻳﺾ26111

ﺣﺴﺎﺏ ﺍﻟﺘﻔﺎﺿﻞ ﻭﺍﻟﺘﻜﺎﻣﻞ 1

اجباري

3

الكلية

المستوى 3

المجموع

15

ﺇﻧﺞ26121

ﺍﻟﻠﻐﺔ ﺍﻹﻧﺠﻠﻴﺰﻳﺔ ﻟﻸﻏﺮﺍﺽ ﺍﻟﺨﺎﺻﺔ

اجباري

ﺇﻧﺞ - ﺱ26114

4

الكلية

ﺍﺣﺺ26112

ﻣﺒﺎﺩﺉ ﺍﻻﺣﺼﺎﺀ

اجباري

2

برنامج

ﺩﺍﺭ26201

ﺍﻟﻌﻤﻞ ﺍﻟﺘﻄﻮﻋﻲ

اجباري

1

الجامعة

ﺣﻴﺎ26221

ﺃﺣﻴﺎﺀ ﻋﺎﻣﺔ

اجباري

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26241

ﺇﻋﺪﺍﺩ ﺍﻟﻐﺬﺍﺀ

اجباري

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26251

ﺍﻟﻤﺼﻄﻠﺤﺎﺕ ﻭﺍﻟﻜﺘﺎﺑﺔ ﺍﻟﻌﻠﻤﻴﺔ

اجباري

1

البرنامج

ﻛﻴﻢ26428

ﻛﻴﻤﻴﺎﺀ ﺣﻴﻮﻳﺔ

اجباري

ﻛﻴﻢ - ﺱ26113

3

البرنامج

المجموع

16

المستوى 4

ﺍﻏﺬ26221

ﺃﺳﺲ ﺗﻐﺬﻳﺔ ﺍﻷﻧﺴﺎﻥ

اجباري

ﻛﻴﻢ - ﺱ26428

2

البرنامج

ﺣﻴﺎ26345

ﻓﺴﻴﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺣﻴﻮﺍﻥ

اجباري

3

البرنامج

حيا26351

ميكروبيولوجي عام

اجباري

ﺣﻴﺎ - ﺱ26221

3

البرنامج

ﺩﺍﺭ26302

ﺭﻳﺎﺩﺓ ﺍﻻﻋﻤﺎﻝ

اجباري

1

الجامعة

ﺍﻏﺬ26231

ﻣﺒﺎﺩﺉ ﻫﻨﺪﺳﺔ ﺍﻟﺘﺼﻨﻴﻊ ﺍﻟﻐﺬﺍﺋﻲ

اجباري

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26242

ﻋﻠﻢ ﺍﻻﺣﻴﺎﺀ ﺍﻟﺪﻗﻴﻘﺔ ﻟﻸﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26351

3

البرنامج

ﺣﻴﺎ26335

ﻓﺴﻴﻮﻟﻮﺟﻲ ﻧﺒﺎﺕ 1

اجباري

ﺣﻴﺎ - ﺱ26221

3

البرنامج

المجموع

17

المستوى 5

ﺍﻏﺬ26332

ﺗﻌﺒﺌﺔ ﻭﺗﻐﻠﻴﻒ ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ2624
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26343

ﻛﻴﻤﻴﺎﺀ ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﻛﻴﻢ - ﺱ26428

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26344

ﺍﻟﺘﻘﻨﻴﺔ ﺍﻟﺤﻴﻮﻳﺔ ﻟﻸﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26352

ﺍﺳﺎﺳﻴﺎﺕ ﺍﻟﺒﺤﺚ ﺍﻟﻌﻠﻤﻲ

اجباري

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26353

ﺍﺩﺍﺭﻩ ﻣﺆﺳﺴﺎﺕ ﺍﻟﻐﺬﺀ ﻭ ﺍﻟﺘﻐﺬﻳﺔ

اجباري

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26322

ﺗﺨﻄﻴﻂ ﺍﻟﻮﺟﺒﺎﺕ

اجباري

ﺍﻏﺬ - س26221 
ﻛﻴﻢ - ﺱ26428

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26323

ﺍﻟﺘﻐﺬﻳﺔ ﺍﻟﻮﻗﺎﺋﻴﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26343

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26324

ﺗﻐﺬﻳﺔ ﺍﻟﻤﺠﺘﻤﻊ

اختياري

332-1 أغذ-3 

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26325

ﺍﻻﺳﺘﺸﺎﺭﺍﺕ ﺍﻟﺘﻐﺬﻭﻳﺔ

المجموع

18

المستوي6

ﺍﻏﺬ26333

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻟﺰﻳﻮﺕ ﻭﺍﻟﺪﻫﻮﻥ ﺍﻟﻐﺬﺍﺋﻴﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ  ﺱ26343
ﺍﻏﺬ - ﺱ26242

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26345

ﺗﺤﻠﻴﻞ ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26343

331-1 أغذ-3 

3

البرنامج

اختياري جامعة

اختياري

2

الجامعة

ﺍﻏﺬ26334

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻟﻠﺤﻮﻡ ﻭ ﺍﻻﺳﻤﺎﻙ

اجباري

ﺍﻏ ﺱ26242
 ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26346

ﻛﻴﻤﻴﺎﺀ ﺍﻟﻤﻨﺘﺠﺎﺕ ﺍﻟﻄﺒﻴﻌﻴﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26345

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26347

ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ ﺍﻟﻮﻇﻴﻔﻴﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26343
ﺍﻏﺬ - ﺱ26242

2

البرنامج

المجموع

16

المستوي 7

ﺍﻏﺬ26426

ﺍﻟﺘﻐﺬﻳﺔ العلاجية

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26322
ﺍﻏﺬ - ﺱ26323

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26435

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻷﻟﺒﺎﻥ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26436

ﺍﻋﺪﺍﺩ ﻭﺣﻔﻆ ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26448

ﺍﻟﻤﻀﺎﻓﺎﺕ ﺍﻟﻐﺬﺍﺋﻴﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26346

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26427

ﺗﻐﺬﻳﺔ ﺍﻟﻔﺌﺎﺕ ﺍﻟﺤﺴﺎﺳﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26322

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26437

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻟﺤﺒﻮﺏ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

3

البرنامج

ﺍﻏﺬ26454

ﺍﺧﻼﻗﻴﺎﺕ ﺍﻟﻤﻬﻨﺔ

اجباري

1

البرنامج

المجموع

17

المستوي 8

ﺍﻏﺬ26438

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻟﺨﻀﺮ ﻭﺍﻟﻔﺎﻛﻬﺔ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26439

ﺗﻜﻨﻮﻟﻮﺟﻴﺎ ﺍﻟﺘﻤﻮﺭ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26242
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26449

ﻣﺮﺍﻗﺒﺔ ﺳﻼﻣﺔ ﻭﺟﻮﺩﺓ ﺍﻷﻏﺬﻳﺔ

ﺍﻏﺬ - ﺱ26343
ﺍﻏﺬ - ﺱ26231

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26428

ﺗﻐﺬﻳﺔ ﺍﻟﺮﻳﺎﺿﻴﻴﻦ

اجباري

ﺍﻏﺬ - ﺱ26322

2

البرنامج

ﺍﻏﺬ26455

ﺍﻟﺘﺪﺭﻳﺐ ﺍﻟﻤﻴﺪﺍﻧﻲ

اجباري

442-1أغذ-3 

441-1 أغذ-4 

443-1أغذ -3 

445-1أغذ-3  

451-1أغذ - 3

4

البرنامج

ﺍﻏﺬ26456

ﻣﺸﺮﻭﻉ ﺑﺤﺚ

اجباري

442-1أغذ-3 

441-1 أغذ-4 

443-1أغذ -3 

445-1أغذ-3  

451-1أغذ - 3 

3

البرنامج

المجموع

15